Een dieet of voedingspatroon met gegarandeerde resultaten is op dit moment niet bekend. Voedingsveranderingen kunnen wel je situatie verbeteren en het is zeker de moeite waard om te zoeken wat voor jou verlichtend kan werken op het gebied van voeding.
Een gezond voedingspatroon is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met fibromyalgie. Gezonde voeding ondersteunt de gezondheid terwijl ongezonde voeding deze kan ondermijnen. Voedingskeuzes zijn talrijk zijn en er is voldoende verleiding aanwezig. Dus hoe te beginnen?
Leef gezond en wees realistisch Zoek een voedingspatroon dat bij je past, weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je gek bent op brood, kies dan niet een dieet zonder koolhydraten. Realiseer je bij het naleven ervan dat 100% volgen van en voedingspatroon op termijn moeilijk haalbaar is in de praktijk; wees tevreden met 80% gemiddeld.
Eet gevarieerd Als je veelal hetzelfde eet, is het lastig om van alle voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) de hoeveelheid binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.
Leer etiketten lezen Zo word je je er bewust van wat fabrikanten allemaal in je eten stoppen. Denk aan extra suiker of zout, ook in levensmiddelen waarin je het niet zou verwachten. Door etiketten te bestuderen leer je en kan je een bewuste afweging maken, zonder je te laten verleiden door de lokkende kreten op de verpakking.
Houdt een voedingsdagboek bij Hierin houd je per dag en maaltijd bij wat je eet en drinkt en hoe je je voelt die dag. Overigens kun je ook last van voeding hebben, die je drie dagen daarvoor hebt gegeten. Door middel van het dagboek kun je patronen onderzoeken en misschien leren herkennen. Die geven je aanknopingspunten voor aanpassing van je voeding of voor een gesprek met een diëtist.
Wees voorzichtig met alcohol Voor mensen met fibromyalgie kan een glas alcohol een gevoel van ontspanning geven, maar pas daar mee op. Het heeft allerlei negatieve effecten en de combinatie met evt. medicijngebruik is vaak niet goed. Ook wordt de slaap minder goed.
Voedingsdeskundige én spreker op onze themadag Juglen Zwaan heeft een artikel geschreven over fibromyalgie en voeding.
Sommige diëten beweren iets tegen jouw klachten te kunnen doen. Maar van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het tegen fibromyalgie helpt. Overleg met jouw (huis)arts als je toch een bepaald dieet wilt proberen. En let erop dat je geen belangrijke voedingsmiddelen weglaat.
De huisarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een diëtist. Je kunt ook zelf de hulp van een diëtist inroepen om je vragen over voeding te bespreken. Vanuit de basiszorgverzekering worden 3 uur dieetadvies door een diëtist vergoed (je moet hiervoor wel je eigen risico aanspreken).
Voedingssupplementen zijn pillen of drankjes die je kunt gebruiken als aanvulling op jouw voeding. Er zijn veel verschillende soorten voedingssupplementen te koop bij de drogist en apotheek. Die kan je zonder recept aanschaffen. Sommige mensen ervaren positieve effecten van het gebruik van bepaalde kruiden, vitaminen en mineralen.
Overleg altijd met jouw huisarts voordat je hiermee begint. Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk een (negatief) effect hebben op medicijnen die je gebruikt. Voedingssupplementen zijn alle pillen, capsules, tabletten of drankjes die een of meer vitamines, mineralen, enzymen of kruiden bevatten. Bekend zijn verschillende multivitaminepreparaten, maar er zijn ook preparaten die maar één vitamine bevatten of één mineraal bevatten.
Meer weten over natuurlijke vitamines en mineralen? De Consumentenbond heeft een serie over vitamines en mineralen gebundeld. Hierin vind je alles wat je erover moet weten.
Luister de Fibromyalgie Podcast over do's en dont's met voeding bij fibromyalgie. Hier spreekt orthomoleculair diëtiste Anouk de Veen. Zij is gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde, onder andere gericht op micronutriënten, zoals vitamines en mineralen.
Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.